Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Најнови вести Сите вести
Натпревари - Основно школо

НОВИ КНИГИ,ТРЕНИНГ ЗАДАЧИ ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП

ВАЖНО-ПРИЈАВЕНИ УЧЕНИЦИ ЗА Европски Математички Куп-2016
Почитувани
Во прилог е списокот на пријавени учесници за учество на Европскиот математички куп. Доколку некој ученик се пријавил за оваа меѓународна олимпијада, а не е на овој список, се замолува да испрати дополнителен меил на адреса: natprevari.smm@gmail.com. 
ВО текот на утрешниот ден(до 23:59 часот) во електронска форма секој ученик одвоено ќе добие писмо покана за учество на натпреварот. На писмото покана треба соодветно да се одговори. 
Пријавени ученици: види тука 
Со почит Алекса Малчески
____________________________________________________________________________
НУМЕРУС 2016/2017
Почитувани, тиражот на првиот број на Нумеус 42-1 е распродаден. Ќе се прави допечатување на бројот. Краен датум на примање на нарачки за дополнително испечатениот број е 10.12.2016 година. По овој датум за истиот нема да се примаат нарачки. 
Со почит Алекса Малчески
____________________________________________________________________________
БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017 (BMO 2017)
Во периодот од 02.05.2017-07.05.2016 во Охрид ќе се одржи 34-тата Балканска математичка олимпијада. Освојувањето на одличје на било која олимпијада е настан кој се памети целиот живот. Нашата земја на оваа олимпијада има право да учествува со две репрезентации, односно со 12 натпреварувачи. Секако дека тоа е добра можност поголем број наши ученици да освојат едно од трите највисоки одличја. Репрезентациите ќе бидат избрани според постигнатите резултати од одржаните натпревари предвидени за оваа година, непосредно пред одржување на олимпијадата
Со почит Алекса Малчески
____________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ

Од печат излегоа два наслови наменети за припрема за ОЛИМПИЈАДИ, на сите нивоа. Се надеваме дека истите се скромен придонес за успешна припремаи настап на нашите олимпијци за олимипијадите кои следуваат во оваа и во наредните години. 
Функции и функционални равенки                                       повеќе: види тука
Елементарни алгебарски и аналитички неравенства         повеќе: види тука
КНИГИТЕ ВО НОРМАЛНА ПРОЦЕДУРА МОЖЕ ДА СЕ НАБАВАТ ПРЕКУ ОВОЈ САЈТ.
Со почит Алекса Малчески

____________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
НА 10.12.2016 година ќе се одржи овогодишниот Европски математички куп 2016. Во приог се тестови за припрема за истиот, со кои се надеваме дека даваме сромен придонес за постигнување на што подбри резултати на нашите ОЛИМПИЈЦИ. 
единеаесетти тест види тука
дванаесетти тест   види тука
тринаесетти тест   види тука
четиринаесетти тест   види тука
петнаесетти тест         види тука
шеснаесетти тест        види тука
седумнаесетти тест    види тука
осумнаесетти тест      види тука
деветнаесетти тест      види тука
дваесетти тест              види тука
дваесетипрви тест        види тука
дваесетивтори тест        види тука
дваесетитрети тест        види тука
дваесет и четврти           види тука
дваесет и петти                види тука
дваесет и шести               види тука
дваесет и седми               види тука
дваесет и осми                 види тука
дваесет и деветти             види тука
триесетти       &n

09/12/2016

Останато

SEEMOUS 2017, APMO, НУМЕРУС, ОЛИМПИЈАДИ

ПОЧИТУВАНИ
Во периодот 28.02.2017-05.03.2017 во Хотелскиот комплекс Метропол-Охрид ќе се одржи 11-тата Студентска олимпијада SEEMOUS 2017. На ова престижно натпреварување свое учество земаат студенти кои се репрезентации на Универзитети, репрезентации на математички факултети, репрезентации на технички факултети, поединци студенти. Натпреварот е интернационален и бројот на учесници не е ограничен. Ги ПОВИКУВАМЕ универзитетите во Република Македонија да земат учество на овој натпревар кој секако дека може да придонесе за зголемување на сопствениот рејтинг. Повеќе детаљи за овој натпревар ќе имана оваа страница. 
Со почит Алекса Малчески

___________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
На 14.03.2017 година во Скопје ќе се одржи АЗИСКО-ПАЦИФИЧКАТА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА (APMO 2017). Натпреварот е од отворен тип, бројот на учесници не е ограничен, а правилата за натпреварот дополнително ќе бидат објавени на оваа страница. Република Македонија е единствената земја од ЕВРОПА која е прифатена да учествува на овпој натпревар, кој е од висок ранг и е ценет во светот. 
Со почит Алекса Малчески
____________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
Во печат влезе вториот број на НАУЧНО-ПОПУЛАРНОТО математичко списание за учениците од основното образование и за сите љубители на математиката. 
повеќе види: тука
Со почит Алекса Малчески
____________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
ВО прилог е календарот за ОЛИМПИЈАДИ за учебната 2016/2017 година. 
1.  ЕВРПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2016, Скопје10.12.2016
2.  АЗИСКО-ПАЦИФИЧКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017,Скопје 14.03.2017
3.  МАКЕОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА, Македонија 08.04.2017
4. ЕВРОПСКА ЖЕНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017, 06.04.-12.04.2017, Цирих, Швајцарија
5.  МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА, 22.04.2016
6.  БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017, Охрид, 02.05-07.05.2016
7.  ЈУНИОРСКА МАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017, 03.06.2017
8. ЈУНИОРСКА БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 20177
9. ИНТЕРНАЦИОНАЛНА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2017, Рио де Жанеиро, Бразил 12.07.-23.07.2017
10. SEEMOUS 2017, 28.02.2017-05.03.2017
Од клалендарот може да се види дека во Република Македонија се организираат олимпијади за сите возрасти за кои е предвидено да организираат олимпијади. На сите ученици му пожелуваме учество и успех на овие натпревари. 
Со почит Алекса Малчески


01/11/2016

Натпревари - Основно школо

АКТИВНОСТИ НА СММ ВО УЧЕБНАТА 2016-2017 ГОДИНА-прва брошура

ПОЧИТУВАНИ 
Во прилог е првата брошура во која се содржани дел од активностите на СММ во учебната 2016/2017 година. Нејзина содржина се термините за натпревари во основното и средното обрзование во учебната 2016/2017 година, теми за натпревари во средното образование, термин во кои че се одржат сите олимпијади кои се во органзација на СММ, писмо покана за Европскиот математички куп. 
повеќе види тука
Со почит Алекса Малчески

21/10/2016

Натпревари - Основно школо

ЕВРОПСКИ МАТЕМАТИЧКИ КУП 2016

Европскиот математички куп(ЕМС), како дел од Олимписката програма на СММ за оваа учебна година ќе се одржи во периодот од 03.12-11.12.2016 година. СММ го одбра датумот 10.12.2016 година (сабота). Местото на одржување дополнително ќе биде објавено. Пријавувањето за учество може да почне и ќе трае до 01.12.2016 година. Припреми од страна на СММ ќе се организираат на стандарден начин како и за претходните олимпијади кои се одржаа во изминатиот период.
Определбата на СММ за формирање на екипи за учество на BMO, JBMO и IMO преку бодирање на олимпијади на кои натпреварувачите учествувале и претходно се одржани во тековната година останува во важност.  Па така ЕМС е една таква олимпијада која ќе се бодува и според која ќе се врши избор за споменатите олимпијади. 
Со почит Алекса Малчески

26/09/2016

За нас

Сојузот на математичари на Македонија е здружение на граѓани математичари од Македонија, настанат со здруженија на граѓани, организирани во друштва на математичари во градовите од Македонија, заради усогласување и остварување на своите интереси и заради вршење на дејности и активности кои се стремат кон негување популаризација и унапредување на математиката и нејзина примена.

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Бидете секогаш информирани.