Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Најнови вести Сите вести
Натпревари - Основно школо

Државен натпревар за учениците од основното образование 2018

ПОЧИТУВАНИ
На 05.05.2018 година во Факултетите: ФЕИТ и Машински факултет во Скопје ќе се одржи државниот натпревар по математика за учениците од основното обраозвание 2018. ВО прилог е писмото покана за учество на истиот.
писмо покана      види тука
СММ на сите ученици на натпреварот им честита за пласманот и на сите учесници им посакува успех во натпреварот. 
Со почит 
Алекса Малчески

26/04/2018

Останато

ОЛИМПИЈАДИ-МЕДИТЕРАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА и БАЛКАНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА

ПОЧИТУВАНИ
СММ ве известува дека РОКОТ за пријавување на Медитеранската математичка олимпијада е 26.04.2018 година до 23:59 часот. Новите резултати од МеМО 2018 во изборната листа ги заменуваат резултатите од минатогодишната МеМО 2017. 
Учениците кои учествуваа на Македонската математичка олимпијада ги известуваме дека процесот на ИЗБОР ЗА ЕКИПА за ИМО 2018 се уште не е завршен. Паралено со организирањето на Балканската математичка олимпијада на 09.05.2018 година во Белград, во Република Македонија на истите задачи со мало закаснување ќе се одржи истата олимпијада(БАЛКАНСКАТА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2018) како една од олимпијадите за избор на екипа за учество на ИМО 2018. Не се исклучени и дополнителни изборни тестови за формирање на тимот за ИМО 2018. 
Со почит 
Алекса Малчески
___________________________________________________________________________
ПОЧИТУВАНИ
Заради интересот на одреден број на ученици кои не беа дел од Македонската математичка олимпијада 2018, ве известуваме дека БМО и МеМО се однесува за сите ученици во Република Македонија. Под условите кои ги пропишува СММ, право на учество имаат СИТЕ ученици во Република Македонија. 
Со почит 
Алекса Малчески

24/04/2018

Натпревари - Средно школо

ТИМ за БМО 2018

Почитувани
СММ ви соопштува дека тимот за BMO 2018 e:
1.Тамара Митровска
2.Надежда Илиева
3. Никола Даневски
4.Лука Грашковски
5. Горазд Димитров
6.Алек Јармов
СММ свпојата одлука ја темели на рангирањето на учениците од досега постигнатите резултти на:
1.МЕМО 2017      тежински фактор 1.3
2. ИГО 2017         тежински фактори:  јуниор 0.8  и сениор 1.1
3. ЕМС 2017        тежински фактори:  јуниор 1     и сениор 1.3
4.АПМО 2018      тежински фактор 1.5
5.ММО 2018        тежински фактор 1.2
Олимпијадите во кои вкупниот број на поени е помал од 40 поени се нормирани на 40 поени. Потоа се направи тежински фактор на секоја олимпијада поединечно, што може да се види од претходниот список. Останатите меѓународни олимпијади не се вклучени во рангирањето, бидејќи на нив учествуваат само избрани кандидати од страна СММ. Тие резултати се земаат во предвид, само ако имаме избор на кандидати со приближно исти збирни поени. Во прилог е табелата од рангирањето на сите учесници на овие олимпијади, како и на оние кои не се учесници на некои од нив. 
табела     види тука
со почит 
Алекса Малчески

22/04/2018

Натпревари - Средно школо

MАКЕДОНСКА МАТЕМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА 2018

ПОЧИТУВАНИ
Сојузот на математичари на Македонија ја одржа 25-тата македонска математичка олимпијада. Натпреварот се одржа на универзитетот ФОН со почеток во 09:30 часот. Ова е натпревар кој се одржа во апсолутно демократска атмосфера, како ниту една година претходно. СММ на сите учесници им честита за постигнатите резултати. Во прилог е табелата со сите 59 учесници.
табела     види тука
СММ во текот на утрешниот ден ќе објави официјален список за учесниците на 26-тата БМО која ќе се одржи во Белград, Република Србија. 
Со почит 
АЛекса Малчески

21/04/2018

За нас

Сојузот на математичари на Македонија е здружение на граѓани математичари од Македонија, настанат со здруженија на граѓани, организирани во друштва на математичари во градовите од Македонија, заради усогласување и остварување на своите интереси и заради вршење на дејности и активности кои се стремат кон негување популаризација и унапредување на математиката и нејзина примена.

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Бидете секогаш информирани.