Дома| Вести| Контакт| Кошничка|Македонски [ + ]
Дома  |  Вести

Стари броеви на математичкото списание СИГМА

ПОЧИТУВАНИ
На страната на СММ како СЛОБОДНИ ИЗДАНИЈА ќе бидат објавувани стари броеви на Сигма за кои ќе се обезбеди соодветен електронски запис. Со ова ќе се обезбеди достапност на нестандардни математички содржини кои ги има во списанието, а кои се корисни во припремата на учениците за натпревари. Се надеваме дека ваквите изданија ќе придонесат за изградба на квалитетни млади математички кадри. 
Во ваквите изданија нема да се содржат решенијата на задачите од некои рубрики за кои се веќе оформени соодветни збирки кои се издадени или не се издадени. 
     

04/11/2014

9-та меѓународна математичка олимпијада за студенти SEEMOUS

Почитувани колеги и студенти,
Во периодот од 03.03.2015-08.03.2015 ќе се одржи 9-тата меѓународна студентска олимпијада SEEMOUS2015, во Охрид, Р. Македонија, чиј организатор оваа година е Сојузот на математичарите на Македонија. Ве каниме да учествувате на овој престижен студентски натпревар со тим од вашиот универзитет. Сите инфорамации  во врска со SEEMOUS2015 можат да се најдат на интернет-страницатаwww.seemous2015.smm.com.mk Инфорамцијата за Олимпијадата може да се види и на интернет-страницата на MASSEE (Mathematical Society of South Eastern Europe):http://www.massee-org.eu/index.php/mathematical/seemous


Со почит,Алекса Малчески
Претседател на СММ

05/11/2014

5-ти конгрес на математичарите на Македонија

Почитувани
Во периодот од 24.09-27.09.2014 во прекрасниот амбиент на градот Охрид, и бескрајно љубезниот персонал на хотелот Метропол се одржа 5-от конгрес на математичарите на Македонија. Крајно академската атмосфера, учестото на преку 180 учесници и презентирани преку 130 научни труда, како и големиот број на еминентни поканети предавачи му дадоа посебен белег на конгресот. Секако потврда за вкупната успешност на конгресот е општата констатација на сите присутни дека вакви манифестации во организација на СММ треба да има почесто во Република Македонија. Раководството на СММ и вкупната македонсака математичка фела секако дека во иднина ќе обрне внимание на таа забелешка на учесниците на конгресот.     
Претседател на СММ, Алекса Малчески

01/10/2014

Натпревари по математика во основното образование во учебната 2014/2015 година

Согласно одредбите од акредитацијата за организирање и одржување на натпревари во основното образовани, СММ натпреварите по математика во основното образование во учебната 2014-2015 година ги закажува во следните термини:
   Општински натпревар:             28.02.2015 година
   Регионален натпревар:            28.03.2015 година
   Државен натпревар:                 02.05.2015 година
   Јуниорска македонска математичка олимпијада: 30.05.2015 година. 
Повеќе види тука

14/09/2014

Страни: ‹ First <8485868788> Last ›

Зачленете се и добивајте вести за сите нови книги и списанија.

Бидете секогаш информирани.